Vizsgálataim során megállapítottam, hogy nagyon sokan nem tudják megfelelően ápolni a hajukat, fejbőrüket. Ez a cikk most nekik (is) szól. Arról már sok szó esett, hogy mivel érdemes a hajas fejbőrt és a hajat ápolni, de kevés arról, hogy mechanikailag, hogyan bánjunk a „fejünkkel”. Mert nem csak felkenem, ráöntöm, bedörzsölöm, kifésülöm, lemosom, és kész a művelet.

A fejbőr és a haj hasonló kíméletes, ám alapos gondozást igényel, mint az arc és a test bőre. A fejbőrben sűrű ér és ideghálózat fut, ettől nagyon érzékeny. Egészséges fejbőrről akkor beszélhetünk, amikor az rugalmas, hidratált, a felszíne halvány rózsaszín. Az egészséges haj fényes, szintén rugalmas, nem lapul le, erősen „kapaszkodik” a tüszőben. Ezekből a tulajdonságokból gyorsabban és látványosabban veszít mindkettő, ha nem megfelelő mozdulatokkal, anyagokkal és eszközökkel ápoljuk a hajunkat és fejbőrünket.

Az állatok dörgölőznek, hemperegnek, mosakodnak, mert így szabadulnak meg a testüket borító elhalt szőrtől vagy tolltól, az elhalt hámsejtektől, kórokozóktól és élősködőktől. Ez a masszírozó eljárás erősíti a bőrükben lévő izmokat, melyek a szőrszálakhoz vagy a tollakhoz tapadnak, és azokat így erősen megtartják.

Hogyan is kell helyesen hajat mosni?

helyes hajmosás

A fejbőrből az elhalt hajszálak napi szinten tisztulnak, kihullanak, az elhalt hámsejtek pedig leperegnek, így biztosítva az egészséges funkciójukat.

A fejbőrt napi szinten érdemes legalább egyszer 10 percig masszírozni szárazon is, mert ezzel stimulálhatjuk a megfelelő vérkeringést, a hajhagymák tápanyag és vízellátását, a faggyúmirigyek normál működését, az általuk termelt, és a hám felszínére juttatott hidrolipid réteggel pedig a hajszálakat is ápoljuk.

Hajmosáskor érdemes a sampont, hajfürdőt alaposan bemasszírozni a fejbőrbe. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő hígításra, melyet az emberek 90%-a elfelejt vagy nem is tudja, hogy meg kell tenni a samponnal mosás előtt. A keverés a legoptimálisabb esetben egy evőkanál sampon, 100 ml vízzel hígítva. Ez a mennyiség jó minőségű samponnál két mosásra is elegendő.

Általában a gyártók feltüntetik a hatóidőt, melyet érdemes betartani, még akkor is, ha kevés az idő a hajmosásra. A hajmosás utáni ápolóanyagokat hatóanyag tartalmuktól függően érdemes használni. A balzsamok a kifésülést segítik, érdemes használatuk előtt a hajból kinyomkodni törölköző segítségével a vizet. Dörzsölés, csavargatás nem javasolt, mert a mosószer hatására a kinyílt, a hajszálat külsőleg körbe ölelő pikkelyek még nyitva vannak, a víztől felpuhulva jobban sérülnek, töredeznek, ettől jobban összekócolódnak a hajszálak.

Hogyan alkalmazzuk a balzsamot és a különféle pakolásokat?

A balzsamot nyomkodó mozdulatokkal kell eloszlatni a hajon, majd finoman kell kifésülni a hajat. A balzsamoknak ápoló és tápláló funkciójuk nincsen, kizárólag hajmosástól hajmosásig fejtik ki hatásukat, ezért rövid idő múltán alaposan ki kell öblíteni őket a hajból.

hajápolás

A tápanyagban dús pakolásokat érdemes előszárított fejbőrre felvinni, mert a vízzel telt tüszőkből nehezebben szívódnak fel a hatóanyagok. Komoly hajhullásos esetekben javaslom a teljesen megszárított fejbőrre felvinni a hatóanyagokat, így a tüszőben nincs olyan maradék víz, ami csökkentené a felszívódási időt. Göndör haj esetén is érdemes ezeket a fogásokat alkalmazni, de mivel szárazabbak a hajszálak, befésülhető a hajba olyan ápolószer, melyet nem kell kiöblíteni.

A hajszárítást alapvetően a fejbőr védelmében találták ki, ám akkor sem a tűzforró levegőt fújó gépet használjuk. Azok szalonban használatosak, tartós frizura kialakítására. A fejbőrt meg kell szárítani, mert a lassú párolgás miatt könnyen megfázik. A vízzel megszívott, megduzzadt hámréteg nagyon sérülékeny, száradás után megrepedezik, erősebb hámlás lesz az eredménye, ez a legelső tünete a megfázott fejbőrnek. Ugyanakkor jó közeget biztosít a kórokozóknak, első sorban a gombáknak. A hajszárításhoz használjunk fából, csontból vagy sörtéből készült fésűt, hajkefét, ezeket pedig minden használat után alaposan mossuk ki.

A hajmosások közötti időszakban előfordulhat a haj csomósodása, gubancolódása. Érdemes megfigyelniük a hosszú hajúaknak azt, hogy milyen gyakran viselnek műszálas ruhadarabokat, mivel ezek elektromosan töltik a hajat, a hajszál pikkelyeit kinyitják, ezáltal könnyebben „száll a haj”. Ennek megelőzésére használhatunk hajvég ápoló olajokat, waxot.

A cikket írta: Borsányi Andrea

Borsányi Hajgyógyász és Fodrász Stúdió 1131. Budapest,

Szent István krt. 20.  

 

Online Bejelentkezés