Pikkelysömör

Mi az a pikkelysömör?

Hámlással együtt járó, de nem korpa jellegű betegség. Genetikailag örökölhető hajlam.

Általában vegetatív idegrendszer túlfűtöttsége okoz a belső elválasztású mirigyeknél működési zavart. A pikkelysömör a leggyorsabban előtörő képlet. Immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek a 28 napos regenerálódási ciklus helyett 2-3 nap vagy órák alatt regenerálódnak.

A hámsejteknek nincs meg a 28 napos ellaposodási és melanin-vesztési lehetőségük, ezért sebszerű felrakódásban tapadnak össze, amely lehet fehér, piszkosfehér, barnás színű. Ezek a képletek előszeretettel jelennek meg a végtagok feszítő oldalán, könyökön, térden. Érinthetik a hajas fejbőrt, valamint az ízületeket is, ahol gyulladással, majd szöveti bomlással járó elváltozások történhetnek.

Nem fertőző!!!!

Zsíros korpa és a pikkelysömör kapcsolata

A fejbőrön a Corina Bacterium fertőzés (zsíros korpa) gyakran okoz pikkelysömört, viszont a már meglévő tüneteket a fertőzés súlyosbítja, ezért is fontos legalább félévente egyszer a baktérium-szűrővizsgálat.

Tapasztalatom szerint gyakran félrediagnosztizálják a psoriasist (pikkelysömört), főleg, ha más tünetekkel társul a fejbőrön. Gyakran korpásodás elleni anyagokkal probálják kezelni a pikkelysömör korpaszerű megjelenését. Amivel még nagyobb kárt okoznak. Hangsúlyozom, hogy nem elég a fejbőr mikrokamerás vizsgálata, hanem KÖTELEZŐ a hajhagyma vizsgálata is, mely után összeállítható psoriasis fejbőr kezelése, és annak menete.​

Pikkelysömör kezelése, fejbőrprobléma Budapest

Külső provokáló tényezők is okozhatják a psoriasisos (pikkelysömör) bőrelváltozást:

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Infekció (fertőzés)

Corina Bacterium Acne (zsíros korpa), staphilococcus, candidiasis, enterococcus,   streptococcus.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Mechanikai tényezők

baleset, trauma, érzéstelenítő, vágás és UV sugárzás.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Gyógyszerek

A lítiumot tartalmazó gyógyszerek bizonyítottan elősegítik a kialakulását. A bétablokkolók és a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők nem befolyásolják a kialakulását.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Stresszes életmód

Egy felmérés szerint a vizsgált csoport 90%-a a stresszt jelölte meg, mint befolyásoló tényezőt. Mindenki az idegállapotától függően generálja a tüneteket. A stressz jelenthet betegséget, nagy hőmérséklet-kilengést, sebészeti beavatkozást, pszichikai behatásokat, állandó készenlétét a vegetatív idegrendszernek. Ha ezen állapotok közül bármelyik fennáll, akkor a mellékvese által termelt stressz-védő hormonok normál szintje felborul és ez generálja a psoriasis tünteteit. Ilyen esetben ajánlott a Cortisol és Aldosteron hormon vizsgálata.

Hogyan enyhítsük a pikkelysömör tüneteit?

Vitaminok pótlása

Szükség lehet a D, A, E vitaminok pótlására. Magas klorofil tartalmú növények, zöld árpa, lucerna, tarack búza fogyasztása, amely fokozza a szervezet öngyógyító tevékenységét, így erősítve az immunrendszert. A magas klorofill tartalmú, frissen hajtott csírákat is érdemes beilleszteni az étrendbe. Ajánlott a hialuronsav pótlása, mely az emberi test természetes alkotórésze, megköti a vizet, hidratál és feltölti a bőrt. A hialuronsav vízmegtartó, hidratáló hatása fokozható a hialuronsavat tartalmazó táplálék-kiegészítőkkel.

Étrend módosítása

Szükséges az étrend módosítása, mégpedig vörös húsok és általában a fehér húsok mennyiségének csökkentése is. A cukrok és egyéb szénhidrátok fogyasztását is meg kell gondolni, hiszen a szervezet savasodását idézik elő, amely szintén fokozza a kellemetlen tüneteket. Psoriasisban szenvedőknek jobban kell koncentrálniuk a táplálkozásukra, mert hajlamuk van a cukorbetegségre, gyomruk és bélrendszerük érzékenyebb. Ca, Zn, Mg, C-vitamin, vasban gazdag tápanyagok bevitelére is jobban oda kell figyelni.

Gondolkodásibeli változás

Mivel a pszichés terhelést a psoriasisban szenvedők nehezen viselik, ezért gondolkodásmódbeli változásra van szükség, valamint sokat segíthet, ha valaki megtalálja a saját stressz-levezetési módszerét legyen az sport vagy művészet. Mentálisan és fizikailag a küzdősportok sokat segítenek.

Kiemelem, hogy a psoriasis a legmasszívabb pszichoszomatikus betegség. Azt jelenti, hogy védem magam a külvilágtól és/vagy a külvilágot magamtól. A pikkelysömört csak tünetmentesíteni lehet, mivel genetikai betegség – örökség.

A fejbőr pikkelysömör kezelése mindig személyre szabott. Nincs két egyforma pikkelysömör képlet, mint ahogyan nincs két egyforma ember.

Saját érdekedben kívánom, hogy minél előbb találd meg a saját lelki és testi egyensúlyod, melyhez kiemelkedő szakmai segítséget tudunk nyújtani.

Egészséges fejbőrt, és bársonyosan puha hajat szeretnél?

Mi tudunk segíteni!

Várunk szeretettel a Borsányi Hajgyógyásztban Budapest 5.kerületében.

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422