Pikkelysömör

Hámlással együtt járó, de nem korpa jellegű betegség. Genetikailag örökölhető hajlam. Általában vegetatív idegrendszer túlfűtöttsége okoz a belső elválasztású mirigyeknél működési zavart. A pikkelysömör a leggyorsabban előtörő képlet. Immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek a 28 napos regenerálódási ciklus helyett 2-3 nap vagy órák alatt regenerálódnak. 

 

A hámsejteknek nincs meg a 28 napos ellaposodási és melanin-vesztési lehetőségük, ezért sebszerű felrakódásban tapadnak össze, amely lehet fehér, piszkosfehér, barnás színű. Ezek a képletek előszeretettel jelennek meg a végtagok feszítő oldalán, könyökön, térden. Érinthetik a hajas fejbőrt, valamint az ízületeket is, ahol gyulladással, majd szöveti bomlással járó elváltozások történhetnek.

Nem fertőző!!!!

A fejbőrön a Corina Bacterium fertőzés (zsíros korpa) gyakran okoz pikkelysömört, viszont a már meglévő tüneteket a fertőzés súlyosbítja, ezért is fontos legalább félévente egyszer a baktérium-szűrővizsgálat. Tapasztalatom szerint gyakran félrediagnosztizálják a psoriasist, főleg, ha más tünetekkel társul a fejbőrön. Gyakran korpásodás elleni anyagokkal probálják kezelni a pikkelysömör korpaszerű megjelenését. Amivel még nagyobb kárt okoznak. Hangsúlyozom, hogy nem elég a fejbőr mikrokamerás vizsgálata, hanem KÖTELEZŐ a hajhagyma vizsgálata is.

Külső provokáló tényezők is okozhatják a psoriasisos bőrelváltozást:

Infekció (fertőzés) – Corina Bacterium Acne (zsíros korpa), staphilococcus, candidiasis, enterococcus,   streptococcus.

Mechanikai tényezők – baleset, trauma, érzéstelenítő, vágás és UV sugárzás.

Gyógyszerek – A lítiumot tartalmazó gyógyszerek bizonyítottan elősegítik a kialakulását. A bétablokkolók és    nem  szteroid alapú gyulladáscsökkentők nem befolyásolják a kialakulását.

Stresszes életmód. Egy felmérés szerint a vizsgált csoport 90%-a a stresszt jelölte meg, mint befolyásoló tényezőt. Mindenki az idegállapotától függően generálja a tüneteket. Stressz jelenthet betegséget, nagy hőmérséklet-kilengést, sebészeti beavatkozást, pszichikai behatásokat, állandó készenlétét a vegetatív idegrendszernek. Ha ezek az állapotok közül bármelyik fennáll, akkor a mellékvese által termelt stressz-védő hormonok normál szintje felborul és ez generálja a psoriasis tünteteit.

Ilyen esetben ajánlott a Cortisol és Aldosteron hormon vizsgálata.

 

Szükség lehet a D, A, E vitaminok pótlására. Magas klorofil tartalmú növények, zöld árpa, lucerna, tarack búza fokozza a szervezet öngyógyító tevékenységét, így erősítve az immunrendszert. A magas klorofill tartalmú, frissen hajtott csírákat is érdemes beilleszteni az étrendbe. Ajánlott a hialuronsav pótlása, mely az emberi test természetes alkotórésze, megköti a vizet, hidratál és feltölti a bőrt. A hialuronsav vízmegtartó, hidratáló hatása fokozható a hialuronsavat tartalmazó táplálék-kiegészítőkkel.

Szükséges az étrend módosítása, még pedig vörös húsok és általában a fehér húsok mennyiségének csökkentése is. A cukrok és egyéb szénhidrátok fogyasztását is meg kell gondolni, hiszen a szervezet savasodását idézik elő, amely szintén fokozza a kellemetlen tüneteket. Psoriasisban szenvedőknek jobban kell koncentrálniuk a táplálkozásukra, mert hajlamuk van a cukorbetegségre, gyomruk és bélrendszerük érzékenyebb. Ca, Zn, Mg, C-vitamin, vasban gazdag tápanyagok bevitelére is jobban oda kell figyelni.

Mivel a pszichés terhelést a psoriasisban szenvedők nehezen viselik, ezért gondolkodásmódbeli változásra van szükség, valamint sokat segíthet, ha valaki megtalálja a saját stressz-levezetési módszerét legyen az sport vagy művészet. Mentálisan és fizikailag a küzdősportok sokat segítenek.

Kiemelem, hogy a psoriasis a legmasszívabb pszichoszomatikus betegség. Azt jelenti, hogy védem magam a külvilágtól és/vagy a külvilágot magamtól. A pikkelysömört csak tünetmentesíteni lehet, mivel genetikai betegség – örökség.

Önmaga érdekében kívánom, hogy minél előbb találja meg a saját lelki és testi egyensúlyát, melyhez kiemelkedő szakmai segítséget tudunk nyújtani.

A fejbőrön található pikkelysömör kezelése mindig személyre szabott.

Nincs egyforma pikkelysömör képlet, mint ahogyan nincs egyforma ember.

 

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422

 

 

Bejelentkezés fodrászatra:

Aki először jön, kérem telefonáljon. Ne online jelentkezzen be!

+36 20 359 8949

 

Borsányi Hajgyógyász és Fodrász Stúdió 1131. Budapest, Szent István krt. 20.  

 

Online Bejelentkezés