Hajhullás

Az Alopecia (hajhullás, kopaszodás)

Az alopecia gyakori megbetegedés, a népesség mintegy 2%-át érinti, családi halmozottság az esetek 20%-ában fordul elő (19). A hajhullás, kopaszodás nemcsak kozmetikai probléma, hanem a betegek nagy részénél komoly lelki gondokat okozhat, elveszthetik önbecsülésüket, sebezhetővé válnak, ami kihatással van munkakapcsolataikra, illetve családi konfliktusokhoz is vezet. A férfiak egy részénél nem okoz betegségtudatot a haj fokozatos, ún. férfias típusú vesztése, tüneteikkel kevésbé fordulnak orvoshoz, mint a nők, akik nagyobb számban keresnek szakmai segítséget. 

A haj növekedése genetikai és hormonális szabályozás alatt áll. A hajhullás vagy hajvesztés minden esetben jelzése a szervezetnek, hogy valamilyen belső vagy külső probléma lépett fel, melyek befolyásolják a hajhagymák normál fejlődését. Így hajhulláshoz illetve időelőtti hajvesztéshez vezetnek. Hajgyógyász szempontból megkülönböztetjük hajvesztést (kopaszodást) a hajhullástól. 

Nem elég csak a fejbőrt megvizsgálni, hanem KÖTELEZÕ a hajhagymák vizsgálata is. A hajhagymák deformációi pontosan rámutatnak a szervezetben zajlódó folyamatokra.

Női hajhullás

​Sokan úgy gondolják, hogy a hullás csak férfi probléma. 15-20 évvel ezelőtt valóban így volt. Láttuk az idős néniket, fejtetőjükön kihullott hajjal, idősebb férfiaknál a homloktáji vagy papi kopaszodást. Sajnos a hajhullásnál is változott az idő. Már nem csak az idősebb generációt sújtja, hanem a fiatalabb generációt is. Bárcsak mondhatnám, hogy a 30-40 év közötti generációt érinti, de nem. Egyre több a fiatal felnőtt, tinédzser és már kisgyermek is.

Az okok sokfélék lehetnek. Rengeteg hormonkezelt, előre elkészített étel, a fogamzásgátlók, stressz, nem megfelelő táplálkozás, életvitel, gyógyszerek, pszichés betegségek stb.

Sajnos a mai világ nem kedvez a nőknek. Az élet rengeteg pontján kell helytállniuk, és ez meglátszik a szervezetükben és annak működésében.

A belső stresszfaktorok mind lerövidítik a hajhagymák élethosszát, így elindul a hajhullás. Ha a hajhullás 3-4 hónapon belül nem áll meg, és nem regenerálódik, akkor már Alopecia-ról, hajvesztésről, kopaszodásról beszélünk.

A női hajhullás kezelése kapcsán keresse fel a Borsányi hajgyógyászunkat!

női hajhullás kezelése

Hogy az Alopecia melyik fajtájával állunk szemben, az mindig a belső problémától függ.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Universalis Totalis (teljes szőrzetvesztés)

Autoimmun betegségeknél fordul elő.

 

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Alopecia Seborrheica

Faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, ami hajhulláshoz vezet.

 

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Sheborrhea Dermatitis

Alopecia Seborrheica következménye, hogy begyullad a fejbőr.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Alopecia Areata

Immunrendszeri problémák okoznak hajhullást.

Hajgyógyászat haj analízis Budapest 13. kerület

Trichotillomania

Pszichés betegség következménye a hajtépés. Sok esetben meg is eszik a hajukat, vagy a hajról hajhagymát.

férfi kopaszodás kezelése

Férfi hajhullás

A férfi hajhullás leggyakrabban öröklött. Ez az androgén alopecia vagy hétköznapi nevén a férfias kopaszodás, amely a  férfiak  95%-át érinti. 20 ével ezelőtt még az ötvenes éveikben járó férfiakra volt jellemző. Sajnos ma már a fiatalabb generációt is veszélyezteti ez a fajta hajvesztés, az alopecia például a harmincas éveikben járó férfiak kétharmadára jellemző.

Férfiaknál homloktáji és fejtetői hajvesztés figyelhető meg. Gyakran jár zsírosodással, a fejbőr elvékonyodásával és irritációra való hajlammal.

Androgenetikus alopecia okai jellemzően a hormonháztartás zavara, a kor, a vegetatív idegrendszer zavara, a gyógyszerek mellékhatása, és a táplálkozás, pl. a rengeteg műanyag színezék és ízesítők, xeno-ösztrögének, melyek megtalálhatók az ételeinkben és italainkban.

A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron DHT a felelős.  Számos kutatás támasztja alá, hogy a ritkuló területekről vett hajhagymák esetében kimutatható a megnövekedett 5 alfa reduktáz enzim es a DHT (átalakult tesztoszteron), mely a haj ritkulásáért  felelős. Az 5 alfa reduktáz olyan enzim, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja át.

Férfi hajhullás kezelés az 5-Alfa reduktáz enzim működésének szabályozásával történik, belső stresszorok kezelése.

Gyerek hajhullás

Manapság a hajhullás vagy fejbőrbetegségek nem csak a felnőtt emberek problémája. Lesújtó számomra az a tény, hogy évről évre nő a hajhullással, fejbőr problémákkal küszködő gyermekek száma.

Születés után a gyermekek elveszítik a hajuk nagy részét, ez egy természetes biológiai folyamat, a babahajat felváltja az állandó haj.

Gyakori a csecsemőknél a fizikai behatásra történő hajkopás vagy hajhullás. A három és hat hónapos csecsemőknél ez teljesen normális. Kiságy vagy autósülés okoz tipikusan ilyen problémát, de ez az elvesztett haj visszanő. Ha a születés után hat hónappal is fennáll a hajhullás, akkor egy kivizsgálás ajánlott a gyermeknél, mely során kiderülhet, hogy szükséges-e a hajhullás kezelése vagy sem.

Betegségből vagy fertőzésből kifolyólag is előfordulhat hajhullás vagy fejbőr probléma.

Gyermekeknél is előfordul Alopecia areata, mikor az immunrendszer túlműködésének következményeként foltban kihullik a haj. Jól körül írható, kopasz folt jelenik meg a bőrön.

hajhullás kezelése gyerekeknél

A gyermekek kis lelke sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ők nem tudnak úgy beszélni a problémájukról, mint mi, vannak

tipikusan a szorongásra, stressz hatásra mutató viselkedésformák. A legtipikusabb a Trichotillománia, mikor a gyermek tépkedi,

tekeri a haját, rosszabb esetben megeszi a hajat vagy a haj hagymát a végéről. Legyen, akár csecsemő, vagy kisgyermek, figyelni kell,

hogy mivel mossuk a fejbőrüket akár áll fenn probléma, akár nem. Gyermekek fejbőrének hydrolipid rétege (védő rétege) nagyon

érzékeny a kemikáliákra. Sajnos sok gyermek sampon kémiai úton tisztít, megbontva ezt az érzékeny védelmi vonalat. Gyermeküknél

ajánlatos használni a hajgyógyászati hajfürdőt és kisgyermek kortól pedig fejbőrkrémet.

Egészséges fejbőrt, és bársonyosan puha hajat szeretnél?

Mi tudunk segíteni!

Várunk szeretettel a Borsányi Hajgyógyásztban Budapest 5.kerületében.

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422