Korpa

Az alopecia gyakori megbetegedés, a népesség mintegy 2%-át érinti, családi halmozottság az esetek 20%-ában fordul elõ (19). A hajhullás, kopaszodás nemcsak kozmetikai probléma, hanem a betegek nagy részénél komoly lelki gondokat okozhat, elveszthetik önbecsülésüket, sebezhetõvé válnak, ami kihatással van munkakapcsolataikra, illetve családi konfliktusokhoz is vezet. A férfiak egy részénél nem okoz betegségtudatot a haj fokozatos, ún. férfias típusú vesztése, tüneteikkel kevésbé fordulnak orvoshoz, mint a nõk, akik nagyobb számban keresnek szakmai segítséget.

A haj növekedése genetikai és hormonális szabályozás alatt áll. A hajhullás vagy hajvesztés minden esetben jelzése a szervezetnek, hogy valamilyen belsõ vagy külsõ probléma lépett fel, melyek befolyásolják a hajhagymák normál fejlõdését. Így hajhulláshoz illetve időelőtti hajvesztéshez vezetnek. Hajgyógyász szempontból megkülönböztetjük hajvesztést (kopaszodást) a hajhullástól.

Nem elég csak a fejbõrt megvizsgálni, hanem KÖTELEZÕ a hajhagymák vizsgálata is. A hajhagymák deformációi pontosan rámutatnak a szervezetben zajlódó folyamatokra.

 

Száraz korpa

SZÁRAZ KORPA-PITYRIASIS SIMPLEX                

Gombafertõzés következményeként alakul ki. A Pytirosporum gomba elszaporodik a fejbõrön. A szabad zsírsavak mennyiségét 11-13%-ról 35-40-ra növeli. A folyamat alatt víz szabadul fel, amely elpárolog és így a bõrfelülete kiszárad. A bõr száraz pikkelyszerû darabokban válik le. Hasonló a pikkelysömör tüneteivel. Bõvebben a psoriasis menüpontban. A korpa száraz fejbõrön szürke vagy szürkésfehér, könnyen morzsolható. A zsíros fejbõrön hurkaszerûvé göngyölhetõek.

 

 

Zsíros korpa

A tüsző szintjén történő élősködés kezdetben csak a fejbőr fokozott zsírosodását indítja el.

Amikor a baktériumok helyszűke miatt már a fejbőrt is felülfertőzik, megjelennek a következő tünetek: a bőr pirosodik, nagyon viszket, megkaparva, a köröm alatt sárga, nyúlós, ragacsos, hurkává gyúrható kaparék marad. Igen, ez nem kellemes és gusztusos. Ekkor már szabad szemmel is felismerhető, megjegyzem, kinézete hasonló a fejtetű által lerakott petékhez. Iskolákban ma már a gyerekek vizsgálatánál sajnos sokszor el is tévesztik a diagnózist.

 

Akinél erős a fertőzés, esetleg állandó fertőzésnek van kitéve, a hajhullás is gyorsabban felléphet. Mi ennek az oka? A tüszők telítődnek zsírral és baktériumokkal, elzárják a tápanyagok felszívódásának lehetőségét a kapilláris erek felől a hajhagymáknál, ezért azok zsírt szívnak magukba táplálék helyett.

A zsíros hajhagymákban is élősködhetnek ezek baktériumok, melynek a következménye az, hogy a hagymák szétmállanak már a fejbőrben és a szálak kicsúsznak a tüszőből fésülködés közben. Erősebb hajhullást hajmosásnál veszünk észre, mert ilyenkor a mechanikai terhelés jóval nagyobb a hajzatra.

A fokozott hajhullás eredménye foltos hajritkulás lesz. Amikor egy tüszőből idő előtt az utolsó hajszál is kicsúszik, az üres tüsző a ragadós baktérium-teleppel telítődik, ez kizárja a lehetőségét egy újabb hajszálképződésnek.

A zsíros korpát kizárólag kioldani lehet a tüszőkből, és leoldani a fejbőrről és a hajról. A samponos hajmosás csak koptatja a réteget, mert a sampon nem jut le egészen a fejbőr mélyére, így a fertőzést megszüntetni nem tudja.

A baktérium a hajhagyma körüli zsírburokban található zsírral táplálkozik. Jól látszik, hogyan bontja, rohasztja a hajhagymát, ami már sajnos csak vegetál a tüszőn belül.

Sajnos a baktérium nagyon nagy veszélyt jelent azoknak, akiknek hajlamuk van pikkelysömörre (psoriasis). A fertőzés csak súlyosbítja a tüneteket, vagy gyakran okozza is a pikkelysömör képletét a fejbőrön.

Otthonunkban a hajanalitikus által előírt kezelés mellett, különböző tisztasági szabályokat is kötelezően be kell tartani, hogy a visszafertőzést megakadályozzuk, pl. fésük, kefék, ollók, borotvagépek, törölközők, kendők rendszeres fertőtlenítése, párnahuzat főzőmosása és sűrű cseréje. Javasolható még, hogy legyen Önöknél mindig kézfertőtlenítő a kistáskában.

A zsíros korpa-fertőzéssel járó tünetek hasonlók a hormonális hajvesztés tüneteihez.

Úgy a Hölgyeknél, mint az Uraknál is okozhat homlok feletti kopaszodást.

Ne feltételezzük rögtön, hogy kopaszodásunk „öröklött”, nem tudunk ellene tenni akkor, amikor egy szűrővizsgálattal ki tudjuk szűrni ennek az agresszívan, egy érintésre fertőző baktériumnak a jelenlétét. A fertőzés súlyosságától függően személyre szabott kezelést állítok össze otthoni használatra.

Kontroll itt is kötelező!

 

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422

 

 

Bejelentkezés fodrászatra:

Aki először jön, kérem telefonáljon. Ne online jelentkezzen be!

+36 20 359 8949

 

Borsányi Hajgyógyász és Fodrász Stúdió 1131. Budapest, Szent István krt. 20.  

 

Online Bejelentkezés