Korpa

zsíros, korpás fejbőr kezelése

Száraz korpa

SZÁRAZ KORPA-PITYRIASIS SIMPLEX

Gombafertőzés következményeként alakul ki. A Pytirosporum gomba elszaporodik a fejbőrön. A szabad zsírsavak mennyiségét 11-13%-ról 35-40-ra növeli. A folyamat alatt víz szabadul fel, amely elpárolog és így a bőr felülete kiszárad. A bőr száraz pikkelyszerű darabokban válik le, hasonlóan a pikkelysömör tüneteihez (bővebben a psoriasis menüpontban). A korpa száraz fejbőrön szürke vagy szürkésfehér, könnyen morzsolható, a zsíros fejbőrön hurkaszerűvé göngyölhetőek.

Száraz korpás fejbőr kezelése szakszerűen a Borsányi hajgyógyászatban!

Zsíros korpa

A tüsző szintjén történő élősködés kezdetben csak a fejbőr fokozott zsírosodását indítja el.

Amikor a baktériumok helyszűke miatt már a fejbőrt is felülfertőzik, megjelennek a következő tünetek: a bőr pirosodik, nagyon viszket, megkaparva a köröm alatt sárga, nyúlós, ragacsos, hurkává gyúrható kaparék marad. Igen, ez nem kellemes és nem is gusztusos.

Ekkor már szabad szemmel is felismerhető, megjegyzem, kinézete hasonló a fejtetű által lerakott petékhez. Iskolákban ma már a gyerekek vizsgálatánál sajnos sokszor el is tévesztik a diagnózist.

korpás gombás fejbőr kezelése

A zsíros korpa és a hajhullás kapcsolata

Akinél erős a fertőzés, esetleg állandó fertőzésnek van kitéve, a hajhullás is gyorsabban felléphet.

Mi ennek az oka?

A tüszők telítődnek zsírral és baktériumokkal, elzárják a tápanyagok felszívódásának lehetőségét a kapilláris erek felől a hajhagymáknál, ezért azok zsírt szívnak magukba táplálék helyett. A zsíros hajhagymákban is élősködhetnek ezek baktériumok, melynek a következménye az, hogy a hagymák szétmállanak már a fejbőrben és a szálak kicsúsznak a tüszőből fésülködés közben. Erősebb hajhullást hajmosásnál veszünk észre, mert ilyenkor a mechanikai terhelés jóval nagyobb a hajzatra.

A fokozott hajhullás eredménye foltos hajritkulás lesz. Amikor egy tüszőből idő előtt az utolsó hajszál is kicsúszik, az üres tüsző a ragadós baktérium-teleppel telítődik, ez kizárja a lehetőségét egy újabb hajszál képződésének.

Zsíros korpás fejbőr kezelése

A zsíros korpát kizárólag kioldani lehet a tüszőkből, és leoldani a fejbőrről és a hajról. A samponos hajmosás csak koptatja a réteget, mert a sampon nem jut le egészen a fejbőr mélyére, így a fertőzést megszüntetni nem tudja.

A baktérium a hajhagyma körüli zsírburokban található zsírral táplálkozik. Jól látszik, hogyan bontja, rohasztja a hajhagymát, ami már sajnos csak vegetál a tüszőn belül.

Sajnos a baktérium nagyon nagy veszélyt jelent azoknak, akiknek hajlamuk van pikkelysömörre (psoriasis). A fertőzés csak súlyosbítja a tüneteket, vagy gyakran okozza is a pikkelysömör képletét a fejbőrön.

Otthonunkban a hajanalitikus által előírt kezelés mellett, különböző tisztasági szabályokat is kötelezően be kell tartani, hogy a visszafertőzést megakadályozzuk, pl. fésűk, kefék, ollók, borotvagépek, törölközők, kendők rendszeres fertőtlenítése, párnahuzat főzőmosása és sűrű cseréje. Javasolható még, hogy legyen mindig kézfertőtlenítő a kistáskádban.

A zsíros korpa-fertőzéssel járó tünetek hasonlók a hormonális hajvesztés tüneteihez, úgy a Hölgyeknél, mint az Uraknál is okozhat homlok

feletti kopaszodást. Ne feltételezzük rögtön, hogy kopaszodásunk „öröklött”, nem tudunk ellene tenni akkor, amikor egy

szűrővizsgálattal ki tudjuk szűrni ennek az agresszívan, egy érintésre fertőző baktériumnak a jelenlétét.  A zsíros korpás fejbőr kezelése a fertőzés súlyosságától függ. Minden esetben személyre szabott kezelést állítok össze otthoni használatra. Kontroll itt is kötelező!

Zsíros korpa kezelése Budapest

Egészséges fejbőrt, és bársonyosan puha hajat szeretnél?

Mi tudunk segíteni!

Várunk szeretettel a Borsányi Hajgyógyásztban Budapest 5.kerületében.

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422