Zsírosodás

A haj zsírosodásának okai

A zsír nem más, mint HIDROLIPID RÉTEG.

Ápoló, védő és fertőtlenítő anyag a haj és fejbőr védelmére, a pH-ja 6.5-6.3. Zsírosodás oka lehet a vegetatív idegrendszer feszült állapota, hormonális okok (szülés, fogamzásgátló tabletta szedése vagy befejezése, pco, inzulinrezisztencia, stb.). A lelki és a fizikai állapotot veszélyeztető külső stresszorok: anyagi és lelki javak hiánya.

 

Zsíros haj kezelése:

Külső terápia: helyben történő nyugtatás – citromfű, levendula, rozmaring, izsóp, zsálya olajjal kiegészítve a samponos kezelés. Pszichés esetekben érdemes felkeresni egy szakembert. Szükséges a szervezet hidratálása is.

Az erősebb tünetek szempontjából a zsírosodás lehet:

SEBACEA – a gyengébb, szárazabb:

A folyékony zsírosodást onnan lehet felismerni, hogy a panaszos 2-3 naponta mossa a haját, olajos tapintású a fejbőre, a hajszálai összetapadnak. A folyékony állapothoz tartozik az, amikor a hajhagymákon fehér színű elhalt részek találhatóak.

Száraz állapotú, csak a hajhagymák szintjén van túltermelés. Ebben az esetben a hagymát egy zsírburok veszi körül, akadályozva a tápanyag felszívódását. – Száraz állapothoz soroljuk azt is, amikor matt színű faggyúfelrakódás képződik a bőrön, a hajhagymák zsírral megszívottak, szétmálnak.

SEBORRHEA  – faggyúsodás (Seborrheas dermatitis alopecia):

Bő faggyútermelés miatt a fejbőrről levált bőrlemezkéket összetapasztja a faggyú. Így az egészséges hámlás gátolva van. A psoriasis előjele: a hajas fejbőrön egy gyulladásos inger következtében hol vékonyabb, hol vaskosabb páncélszerű réteg alakul ki.

Kezelés nélkül alopeciához (hajhulláshoz, kopaszodáshoz) vezet.

Okok: gócok, gyulladások, mellékvese kéregállományának díszfunkciója.

Zsíros haj, zsírosodás

Egészséges fejbőrt, és bársonyosan puha hajat szeretnél?

Mi tudunk segíteni!

Várunk szeretettel a Borsányi Hajgyógyásztban Budapest 5.kerületében.

Bejelentkezés hajvizsgálatra:

+36 20 288 4422