Viszket a fejbörőd? Kellemetlen szagot érzel, amikor a fejbőrödhöz érsz? Könnyen lehet, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket a fejbőrödön található corina baktérium okozza. Fontos tudni, hogy ezeket a tüneteket valódi kiváltó okát, így időben diagnosztizálni lehet a problémát, és el tudjuk kezdeni a megfelelő kezelést, amivel aztán meg is szabadulhatunk a problémától. Következő cikkünkben a corina baktérium okozta fertőzésről olvashatsz.

A fejbőrünknek van saját Ph értéke, baktériumok és különféle gombák találhatók rajta. HA a Ph érték a normál tartományban van, jól működik, akkor a fejbőrön található gomba és baktérium flóra egyensúlyban van. Ezekre szükség van a bőr normál működéséhez.

Ez az érzékeny egyensúly sajnos hamar, és könnyen felborul. Bármilyen külső és belső tényező kiválthatja ezt a változást, legyen ez akár egy sampon, ami eltolja a fejbőr egészséges Ph értékét, de akár különböző kémiai hatások is kiválthatják. Belsőleg leggyakrabban a cukorbetegség, inzulin rezisztencia, hormonegyensúly zavar, emésztőrendszeri problémák okoznak eltérést a Ph értékben.

Mi történik, ha a bőr egészséges Ph értéke valamilyen irányba eltolódik?

Corina baktérium - hajanalízis

Először is bőr védelme meggyengül. Ha ez megtörténik, a bőr egészséges baktérium és gomba flórája is felborul, ezáltal külső fertőzések is könnyebben megtámadják a fejbőrt. Az egyik leggyakoribb ilyen fertőzés a Corynebacterium acne (corina baktérium), amit egy rendkívül ellenálló baktérium okoz.

A baktérium a hajszál és tüsző szájadékánál telepszik le, a hámsejtekkel, valamint az oxidálódott zsírral keveredik. Pici kis korpa szerű formát vesz fel, gyakran nézik tetű tojásnak. Pangó zsírral táplálkozik, aminek nagyon jellegzetes szaga van, a tipikus avas zsír szag, vagy fejbőrszag.

Ez a baktérium gyakran lekerül a hagymához is, ahol rontja a hagyma minőségét, rövidíti annak élethosszát, ezzel egyidőben sajnos a hajszálét is. Nem csak hajhullásnál okoz gondot, hanem más hyperkeratozissal, fejbőrhámlással együtt járó betegségnél is, pl. pikkelysömör, Seborrhoeás dermatitis, gyulladásos folyamatokat is súlyosbítja.

Milyen tünetei vannak a corina baktérium fertőzésnek?

Viszketés, gyakran irritáció a tüsző szájadékánál. A fejbőr megvakarása után a köröm alatt marad a ragacsos, sárgás fejbőr. Gyakran az ujjunk is meglehetősen büdös lesz.

Miért alakulhat ki a corina baktérium fertőzés?

Már említett Ph érték felborulása is kiválthatja, de megjelenhet fertőzött fésű, vagy akár hajnyíró gép használata után, valamint érintkezés útján is.

Mit tegyünk, ha már megjelent a corina baktérium fertőzés?

Sajnos hagyományos samponnal nem lehet letisztítani a fejbőrt, mindig marad valamennyi baktérium a tüsző szájadékánál. Mikrokamerás fejbőrdiagnosztika minden esetben javasolt, és speciális fénnyel. Nagyon fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása, illetve a hajgyógyász által javasolt speciális fejbőr kezelést alkalmazása.

Corina baktérium - hajgyógyászat

A cikket írta: Borsányi Andrea

Borsányi Hajgyógyász és Fodrász Stúdió 1131. Budapest,

Szent István krt. 20.  

 

Online Bejelentkezés