Zsíros korpa

A Corina Bacterium Acne szemmel láthatóan olyan tüneteket mutat, mint az arcbőrön a mitesszer. Az első felismerhető különbség a kettő között az, hogy a mi kórokozónk által létrehozott zsíros eltömődés a tüszőkben mindig sárga színű, nem oxidálódik el a felszíne barnára vagy szinte feketére, mint a zsíros arcbőrön az mitesszer. Ez utóbbi eltávolítása viszonylag egyszerű, a zsíros korpa jóval nehezebben kezelhető ki. A pozitív töltésű baktériumok a fejbőr negatív töltésének köszönhetően a bőr mélyére képesek behatolni a hajtüszőkön keresztül, mivel vonzzák egymást.

A fertőzés először a faggyúmirigy kivezető-nyílásánál jön létre, a baktériumok a mirigy által termelt faggyút fogják lebontani: oxidálni, avasítani. Ettől lesz sárga színe a képletnek és erős zsírszaga még hajmosás után is a fejbőrnek. Zsíros közegben ragadós bevonatot képeznek a baktériumok a tüszők falán, a faggyúmirigyet túlműködésre késztetik, mert a bőrnek járó, a bőrfelszínt és a hajat ápoló zsírréteget felélik.

A tüsző szintjén történő élősködés kezdetben csak a fejbőr fokozott zsírosodását indítja el.

Amikor a baktériumok helyszűke miatt már a fejbőrt is felülfertőzik, megjelennek a következő tünetek: a bőr pirosodik, nagyon viszket, megkaparva, a köröm alatt sárga, nyúlós, ragacsos, hurkává gyúrható kaparék marad. Igen, ez nem kellemes és gusztusos. Ekkor már szabad szemmel is felismerhető, megjegyzem, kinézete hasonló a fejtetű által lerakott petékhez. Iskolákban ma már a gyerekek vizsgálatánál sajnos sokszor el is tévesztik a diagnózist.

Akinél erős a fertőzés, esetleg állandó fertőzésnek van kitéve, a hajhullás is gyorsabban felléphet. Mi ennek az oka? A tüszők telítődnek zsírral és baktériumokkal, elzárják a tápanyagok felszívódásának lehetőségét a kapilláris erek felől a hajhagymáknál, ezért azok zsírt szívnak magukba táplálék helyett.

A zsíros hajhagymákban is élősködhetnek ezek baktériumok, melynek a következménye az, hogy a hagymák szétmállanak már a fejbőrben és a szálak kicsúsznak a tüszőből fésülködés közben. Erősebb hajhullást hajmosásnál veszünk észre, mert ilyenkor a mechanikai terhelés jóval nagyobb a hajzatra.

A fokozott hajhullás eredménye foltos hajritkulás lesz. Amikor egy tüszőből idő előtt az utolsó hajszál is kicsúszik, az üres tüsző a ragadós baktérium-teleppel telítődik, ez kizárja a lehetőségét egy újabb hajszálképződésnek.

A zsíros korpát kizárólag kioldani lehet a tüszőkből, és leoldani a fejbőrről és a hajról. A samponos hajmosás csak koptatja a réteget, mert a sampon nem jut le egészen a fejbőr mélyére, így a fertőzést megszüntetni nem tudja.

A baktérium a hajhagyma körüli zsírburokban található zsírral táplálkozik. Jól látszik, hogyan bontja, rohasztja a hajhagymát, ami már sajnos csak vegetál a tüszőn belül.

Sajnos a baktérium nagyon nagy veszélyt jelent azoknak, akiknek hajlamuk van pikkelysömörre (psoriasis). A fertőzés csak súlyosbítja a tüneteket, vagy gyakran okozza is a pikkelysömör képletét a fejbőrön.

Otthonunkban a hajanalitikus által előírt kezelés mellett, különböző tisztasági szabályokat is kötelezően be kell tartani, hogy a visszafertőzést megakadályozzuk, pl. fésük, kefék, ollók, borotvagépek, törölközők, kendők rendszeres fertőtlenítése, párnahuzat főzőmosása és sűrű cseréje. Javasolható még, hogy legyen Önöknél mindig kézfertőtlenítő a kistáskában.

A zsíros korpa-fertőzéssel járó tünetek hasonlók a hormonális hajvesztés tüneteihez.

Úgy a Hölgyeknél, mint az Uraknál is okozhat homlok feletti kopaszodást.

Ne feltételezzük rögtön, hogy kopaszodásunk „öröklött”, nem tudunk ellene tenni akkor, amikor egy szűrővizsgálattal ki tudjuk szurni. A fertőzés súlyosságától függően személyre szabott kezelést állítok össze otthoni használatra.

Kontroll itt is kötelező!

Bejelentkezés hajvizsgálatra: Borsányi Andrea, hajgyógyász

 +36 20 288 4422

Hajgyógyászat Budapesten a 1131 Szent István krt. 20. sz alatt várja kedves vendégeit!