Zsíros korpa

A Corina Bacterium Acne szemmel láthatóan olyan tüneteket mutat, mint az arcbőrön a mitesszer. Az első felismerhető különbség a kettő között az, hogy a mi kórokozónk által létrehozott zsíros eltömődés a tüszőkben mindig sárga színű, nem oxidálódik el a felszíne barnára vagy szinte feketére, mint a zsíros arcbőrön az mitesszer. Ez utóbbi eltávolítása viszonylag egyszerű, a zsíros korpa jóval nehezebben kezelhető ki. A pozitív töltésű baktériumok a fejbőr negatív töltésének köszönhetően a bőr mélyére képesek behatolni a hajtüszőkön keresztül, mivel vonzzák egymást.

A fertőzés először a faggyúmirigy kivezető-nyílásánál jön létre, a baktériumok a mirigy által termelt faggyút fogják lebontani: oxidálni, avasítani. Ettől lesz sárga színe a képletnek és erős zsírszaga még hajmosás után is a fejbőrnek. Zsíros közegben ragadós bevonatot képeznek a baktériumok a tüszők falán, a faggyúmirigyet túlműködésre késztetik, mert a bőrnek járó, a bőrfelszínt és a hajat ápoló zsírréteget felélik.

A tüsző szintjén történő élősködés kezdetben csak a fejbőr fokozott zsírosodását indítja el.

Amikor a baktériumok helyszűke miatt már a fejbőrt is felülfertőzik, megjelennek a következő tünetek: a bőr pirosodik, nagyon viszket, megkaparva, a köröm alatt sárga, nyúlós, ragacsos, hurkává gyúrható kaparék marad. Igen, ez nem kellemes és gusztusos. Ekkor már szabad szemmel is felismerhető, megjegyzem, kinézete hasonló a fejtetű által lerakott petékhez. Iskolákban ma már a gyerekek vizsgálatánál sajnos sokszor el is tévesztik a diagnózist.

Akinél erős a fertőzés, esetleg állandó fertőzésnek van kitéve, a hajhullás is gyorsabban felléphet. Mi ennek az oka? A tüszők telítődnek zsírral és baktériumokkal, elzárják a tápanyagok felszívódásának lehetőségét a kapilláris erek felől a hajhagymáknál, ezért azok zsírt szívnak magukba táplálék helyett.

A zsíros hajhagymákban is élősködhetnek ezek baktériumok, melynek a következménye az, hogy a hagymák szétmállanak már a fejbőrben és a szálak kicsúsznak a tüszőből fésülködés közben. Erősebb hajhullást hajmosásnál veszünk észre, mert ilyenkor a mechanikai terhelés jóval nagyobb a hajzatra.

A fokozott hajhullás eredménye foltos hajritkulás lesz. Amikor egy tüszőből idő előtt az utolsó hajszál is kicsúszik, az üres tüsző a ragadós baktérium-teleppel telítődik, ez kizárja a lehetőségét egy újabb hajszálképződésnek.

A zsíros korpát kizárólag kioldani lehet a tüszőkből, és leoldani a fejbőrről és a hajról. A samponos hajmosás csak koptatja a réteget, mert a sampon nem jut le egészen a fejbőr mélyére, így a fertőzést megszüntetni nem tudja.

A baktérium a hajhagyma körüli zsírburokban található zsírral táplálkozik. Jól látszik, hogyan bontja, rohasztja a hajhagymát, ami már sajnos csak vegetál a tüszőn belül.

Sajnos a baktérium nagyon nagy veszélyt jelent azoknak, akiknek hajlamuk van pikkelysömörre (psoriasis). A fertőzés csak súlyosbítja a tüneteket, vagy gyakran okozza is a pikkelysömör képletét a fejbőrön.

Otthonunkban a hajanalitikus által előírt kezelés mellett, különböző tisztasági szabályokat is kötelezően be kell tartani, hogy a visszafertőzést megakadályozzuk, pl. fésük, kefék, ollók, borotvagépek, törölközők, kendők rendszeres fertőtlenítése, párnahuzat főzőmosása és sűrű cseréje. Javasolható még, hogy legyen Önöknél mindig kézfertőtlenítő a kistáskában.

A zsíros korpa-fertőzéssel járó tünetek hasonlók a hormonális hajvesztés tüneteihez.

Úgy a Hölgyeknél, mint az Uraknál is okozhat homlok feletti kopaszodást.

Ne feltételezzük rögtön, hogy kopaszodásunk „öröklött”, nem tudunk ellene tenni akkor, amikor egy szűrővizsgálattal ki tudjuk szűrni ennek az agresszívan, egy érintésre fertőző baktériumnak a jelenlétét. A fertőzés súlyosságától függően személyre szabott kezelést állítok össze otthoni használatra.

Kontroll itt is kötelező!

 

Tüszőnél látható oxidálodott zsír.

Zsíros korpás fejbőr

zsíros korpánál tipikus hagyma képlet

Zsíros korpás scalp

Zsíros korpás fejbőrBejelentkezés hajvizsgálatra: Borsányi Andrea, hajgyógyász

+36 20288 4422

Hajgyógyászat Budapesten a Szent István krt. 20. sz alatt várja kedves vendégeit!

Zsíros korpa

Online időpont foglalás a Zsíros korpa szolgáltatáshoz. Online bejelentkezéshez kérem a bejelentkezésre kattintson.

Bejelentkezés

Rólam

Borsányi Andrea trichológus (hajgyógyász), hajterapeuta. Hajgyógyászat Budapest XIII. kerületében található.

Kapcsolatfelvétel

+36 20288 4422

info@hajgyogyasz.eu

Facebook

1131 Budapest, Szent István krt. 20.

Nyitva tartás

Hétfő-Kedd-Csütörtök: 14:00 - 20:00

Péntek: 8:00 - 14:00