Pikkelysömör

Pikkelysömör

Hámlással együtt járó, de nem korpa jellegű betegség. Genetikailag örökölhető hajlam. Általában vegetatív idegrendszer túlfűtöttsége okoz a belső elválasztású mirigyeknél működési zavart. A pikkelysömör a leggyorsabban előtörő képlet. Immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek a 28 napos regenerálódási ciklus helyett 2-3 nap vagy órák alatt regenerálódnak. A hámsejteknek nincs meg a 28 napos ellaposodási és melanin-vesztési lehetőségük, ezért sebszerű felrakódásban tapadnak össze, amely lehet fehér, piszkosfehér, barnás színű. Ezek a képletek előszeretettel jelennek meg a végtagok feszítő oldalán, könyökön, térden. Érinthetik a hajas fejbőrt, valamint az ízületeket is, ahol gyulladással, majd szöveti bomlással járó elváltozások történhetnek.

Nem fertőző!!!!

A fejbőrön a Corina Bacterium fertőzés (zsíros korpa) gyakran okoz pikkelysömört, viszont a már meglévő tüneteket a fertőzés súlyosbítja, ezért is fontos legalább félévente egyszer a baktérium-szűrővizsgálat. Tapasztalatom szerint gyakran félrediagnosztizálják a psoriasist, főleg, ha más tünetekkel társul a fejbőrön. Gyakran korpásodás elleni anyagokkal probálják kezelni a pikkelysömör korpaszerű megjelenését. Amivel még nagyobb kárt okoznak. Hangsúlyozom, hogy nem elég a fejbőr mikrokamerás vizsgálata, hanem KÖTELEZŐ a hajhagyma vizsgálata is.

Külső provokáló tényezők is okozhatják a psoriasisos bőrelváltozást:

  Infekció (fertőzés) – Corina Bacterium Acne (zsíros korpa), staphilococcus, candidiasis, enterococcus,   streptococcus.

    Mechanikai tényezők – baleset, trauma, érzéstelenítő, vágás és UV sugárzás.

    Gyógyszerek – A lítiumot tartalmazó gyógyszerek bizonyítottan elősegítik a kialakulását. A bétablokkolók és    nem  szteroid alapú gyulladáscsökkentők nem befolyásolják a kialakulását.

    Stresszes életmód. Egy felmérés szerint a vizsgált csoport 90%-a a stresszt jelölte meg, mint befolyásoló tényezőt. Mindenki az idegállapotától függően generálja a tüneteket. Stressz jelenthet betegséget, nagy hőmérséklet-kilengést, sebészeti beavatkozást, pszichikai behatásokat, állandó készenlétét a vegetatív idegrendszernek. Ha ezek az állapotok közül bármelyik fennáll, akkor a mellékvese által termelt stressz-védő hormonok normál szintje felborul és ez generálja a psoriasis tünteteit.

 Ilyen esetben ajánlott a Cortisol és Aldosteron hormon vizsgálata.

Szükség lehet a D, A, E vitaminok pótlására. Magas klorofil tartalmú növények, zöld árpa, lucerna, tarack búza fokozza a szervezet öngyógyító tevékenységét, így erősítve az immunrendszert. A magas klorofill tartalmú, frissen hajtott csírákat is érdemes beilleszteni az étrendbe. Ajánlott a hialuronsav pótlása, mely az emberi test természetes alkotórésze, megköti a vizet, hidratál és feltölti a bőrt. A hialuronsav vízmegtartó, hidratáló hatása fokozható a hialuronsavat tartalmazó táplálék-kiegészítőkkel.

Szükséges az étrend módosítása, még pedig vörös húsok és általában a fehér húsok mennyiségének csökkentése is. A cukrok és egyéb szénhidrátok fogyasztását is meg kell gondolni, hiszen a szervezet savasodását idézik elő, amely szintén fokozza a kellemetlen tüneteket. Psoriasisban szenvedőknek jobban kell koncentrálniuk a táplálkozásukra, mert hajlamuk van a cukorbetegségre, gyomruk és bélrendszerük érzékenyebb. Ca, Zn, Mg, C-vitamin, vasban gazdag tápanyagok bevitelére is jobban oda kell figyelni.

Mivel a pszichés terhelést a psoriasisban szenvedők nehezen viselik, ezért gondolkodásmódbeli változásra van szükség, valamint sokat segíthet, ha valaki megtalálja a saját stressz-levezetési módszerét legyen az sport vagy művészet. Mentálisan és fizikailag a küzdősportok sokat segítenek.

Kiemelem, hogy a psoriasis a legmasszívabb pszichoszomatikus betegség. Azt jelenti, hogy védem magam a külvilágtól és/vagy a külvilágot magamtól. A pikkelysömört csak tünetmentesíteni lehet, mivel genetikai betegség – örökség.

Önmaga érdekében kívánom, hogy minél előbb találja meg a saját lelki és testi egyensúlyát, melyhez kiemelkedő szakmai segítséget tudunk nyújtani.

A fejbőrön található pikkelysömör kezelése mindig személyre szabott.

Nincs egyforma pikkelysömör képlet, mint ahogyan nincs egyforma ember.

Pikkelysömörös bőr 2

Kezelés 4.hetében

Új hajszálak a pikkelysömör helyén

Gyulladt, sömörös bőr

Kezelés 4.hetében

Kezelés 8.hetébenBejelentkezés hajvizsgálatra: Borsányi Andrea, hajgyógyász

+36 20288 4422

Hajgyógyászat Budapesten a Szent István krt. 20. sz alatt várja kedves vendégeit!

Pikkelysömör

Online időpont foglalás a Pikkelysömör szolgáltatáshoz. Online bejelentkezéshez kérem a bejelentkezésre kattintson.

Bejelentkezés

Rólam

Borsányi Andrea trichológus (hajgyógyász), hajterapeuta. Hajgyógyászat Budapest XIII. kerületében található.

Kapcsolatfelvétel

+36 20288 4422

info@hajgyogyasz.eu

Facebook

1131 Budapest, Szent István krt. 20.

Nyitva tartás

Hétfő-Kedd-Csütörtök: 14:00 - 20:00

Péntek: 8:00 - 14:00